Museums in Amsterdam will be free for one day a  

30 November 2019 , door Willian Nehra

Three museums in Amsterdam will soon be free to access by the general public for one day each month. A majority in the House of Representativessupported the proposal after the motion was put forward by the Labour Party (PvdA), already receiving support from Democrats 66 (D66) and GroenLinks.

Three museums to be free for one day a month

Three national museums in Amsterdam, the Rijksmuseum, the National Maritime Museum (Scheepvaartmuseum) and the Van Gogh Museum will soon be free to enter for one day each month. The proposal was put forward by Lodewijk Asscher, leader of the PvdA, and Salima Belhaj, MP for the Democrats. All parties, with the exception of the VVD and the PVV, supported the proposal.

The PvdA expressed that the state museums and their collections must be accessible to everyone and that ticket prices prevent people from visiting. It is not yet known when the museums’ free days will start.

 

 

 

Enkele werken van de Nederlandse schilders Johannes Vermeer en Rembrandt van Rijn zijn voorlopig te zien in een museum in Abu Dhabi.

Komende week opent in het Louvre-museum in de Golfstaat een tentoonstelling over de twee Hollandse meesters. Tot halverwege mei zijn in het emiraat bekende werken te zien als Vermeers Zittende vrouw aan het virginaal en het Zelfportret met ogen in schaduw van Rembrandt.

De schilderijen zijn afkomstig uit de collectie van het Louvre in Parijs en uit The Leiden Collection van het New Yorkse verzamelaarsechtpaar Thomas S. Kaplan en Daphne Recanati Kaplan. Zij bezitten de grootste particuliere collectie van Nederlandse zeventiende-eeuwse kunst ter wereld.

Het Louvre Abu Dhabi werd op 11 november 2017 geopend na een bouwtijd van tien jaar. Het is het eerste universele museum in de Arabische wereld. De initiatiefnemers van het project hopen een lans te breken voor Europese kunst in het Midden-Oosten.

De Golfstaat betaalde een miljard euro aan Frankrijk om de naam van het gelijknamige museum in Parijs te mogen gebruiken.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!

 

Duurste schilderij ter wereld komt naar Louvre Abu Dhabi

Het duurste schilderij ter wereld, de Salvator Mundi van Leonardo da Vinci, komt te hangen in het Louvre Abu Dhabi. Het museum deelde dat dinsdag mee op social media. Details gaf de spiksplinternieuwe kunsttempel van het Midden-Oosten niet.
 

De Salvator Mundi is medio november bij veilinghuis Christie's in New York van eigenaar gewisseld voor 400 miljoen dollar (339 miljoen euro). Nooit eerder werd er zoveel voor een schilderij betaald.

Volgens The New York Times is de koper van het schilderij een Saudische prins, Bader bin Abdullah bin Mohammed bin Farhan al-Saud. Hij stond niet bekend als een groot kunstverzamelaar. Ook zijn rijkdom was voor de buitenwereld tot nu toe niet bekend.

 

Volgens het doorgaans goed ingevoerde Artnet werkt het Louvre in Parijs aan een grote tentoonstelling over Da Vinci, die in oktober 2019 moet openen. De Salvator Mundi zou daar als bruikleen aan het Europese publiek getoond kunnen gaan worden. In Parijs hangt al het beroemdste werk van Da Vinci, de Mona Lisa.

Heiligschennis

De aankoop van het schilderij, waarop Jezus wordt afgebeeld, kan stof doen opwaaien in het conservatieve Saudi-Arabië. Volgens de islam is Jezus (Isa ibn Maryam) niet de zoon van God, maar een profeet. Veel moslims vinden een beeltenis van een profeet heiligschennis.

Bader is een vriend en zakenpartner van de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman, die nauwe contacten heeft met de Verenigde Arabische Emiraten, waarvan Abu Dhabi de hoofdstad is. Uitgerekend Bin Salman heeft onlangs de strijd aangebonden met corrupte en zelfverrijkende zakenlieden, ambtenaren en familieleden.